ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Zupa klopsikowa kartoflanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, pożywna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa kartoflanka z klopsami. Zupa jest szybka i łatwa do ugotowania.

Zupa klopsikowa kartoflanka Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Zupa klopsikowa kartoflanka

 

 

  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • majeranek 3 łyżki,
  • śmietana 12% 200 gram,
  • woda 1 szklanka,
  • maka pszenna 4 łyżki

 

  • mielona łopatka 70 dag,
  • bułka moczona w wodzie 1 sztuka,
  • kasza manna 3/4 szklanki,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • kucharek 2 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • mąka pszenna 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Zupa klopsikowa kartoflanka
Do garnka wsypać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę, (miałam młoda zamrożoną), dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę i zagotować. Po zagotowaniu gotować z 10 minut.

Mieloną łopatkę dobrze wyrobić z pokrojoną cebulą, kucharkiem, kaszą manną, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym jajkami.

Formować nie duże kule mielone, obtaczać w mące i wkładać do wywaru. Pozostałą mąkę wykorzystać do zagęszczenia.

Po wypłynięciu kulek gotować na średnim ogniu z 15 minut. Pod koniec do zupy wsypać paprykę ostrą, majeranek.

Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą, wlać do zupy i mieszać do zagotowania.

Garnek zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut, aby smaki się połączyły.
Zupa klopsikowa kartoflanka
Włoszczyzna w rozdrabniaczu jest zawsze zjedzona bez problemu.
Zupa klopsikowa kartoflanka
Mielone mięso musi być dobrze wyrobione na kleista masę.
Zupa klopsikowa kartoflanka
Nie duże kulki obtaczać w macę pszennej.
Zupa klopsikowa kartoflanka
Majeranek idealnie smakuje w zupie klopsikowej.
Zupa klopsikowa kartoflanka
Zupa klopsikowa kartoflanka
Zupa klopsikowa kartoflanka
Zupa klopsikowa kartoflanka
Zupa klopsikowa kartoflanka
Zupa klopsikowa kartoflanka
Zupa klopsikowa kartoflanka