Sposób przygotowania:
Zupa klopsikowa kartoflanka
Do garnka wsypać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę, (miałam młoda zamrożoną), dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę i zagotować. Po zagotowaniu gotować z 10 minut.
Mieloną łopatkę dobrze wyrobić z pokrojoną cebulą, kucharkiem, kaszą manną, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym jajkami.
Formować nie duże kule mielone, obtaczać w mące i wkładać do wywaru. Pozostałą mąkę wykorzystać do zagęszczenia.
Po wypłynięciu kulek gotować na średnim ogniu z 15 minut. Pod koniec do zupy wsypać paprykę ostrą, majeranek.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą, wlać do zupy i mieszać do zagotowania.
Garnek zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut, aby smaki się połączyły.
Mieloną łopatkę dobrze wyrobić z pokrojoną cebulą, kucharkiem, kaszą manną, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym jajkami.
Formować nie duże kule mielone, obtaczać w mące i wkładać do wywaru. Pozostałą mąkę wykorzystać do zagęszczenia.
Po wypłynięciu kulek gotować na średnim ogniu z 15 minut. Pod koniec do zupy wsypać paprykę ostrą, majeranek.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą, wlać do zupy i mieszać do zagotowania.
Garnek zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut, aby smaki się połączyły.