oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Chłodnik ze zsiadłego mleka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przed podaniem dodać ugotowane na twardo jaja, pokrajane w cząstki .

Chłodnik ze zsiadłego mleka.

Składniki:

Chłodnik ze zsiadłego mleka.

 

  • 1,5 szkl kwasu burakowego
  • 2 szkl zsiadłego mleka lub kefiru
  • 2 pęczki botwiny
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 jaja
  • 3 łyżki posiekanej zieleniny
  • 10m dag świeżych ogórków
  • kilka rzodkiewek
  • 1 pomidor
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Chłodnik ze zsiadłego mleka.
Botwinę wraz z burakami umyć, oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, zalać niewielką wrzącej wody, szybko ugotować do miękkości lekko zakwaszając, ostudzić. połączyć z kwasem burakowym i mieszając trzepaczką dodawać do zsiadłego mleka. Wymieszać z plasterkami ogórków i rzodkiewek oraz zieleniną. Doprawić do smaku solą i cukrem, oziębić.