WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 610]

Chłopski garnek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo sycące, treściwe danie jednogarnkowe z ziemniakami, kiełbasą, kapustą i czerwoną papryką w aromatycznym sosie.

Chłopski garnek

Składniki:

Chłopski garnek

 

  • 0,5 główki małej kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 pętko kiełbasy
  • ok 2 l bulionu lub wody
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • oregano
  • tymianek
  • wędzona papryka

Sposób przygotowania:

Chłopski garnek

Kiełbasa

Chłopski garnek
Do potrawy można użyć dowolnego rodzaju kiełbaski.

Kiełbasę kroimy w półplasterki. Lekko podsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie wraz z pokrojoną w dość grubą kostkę cebulką.

Ziemniaki

Chłopski garnek
Ziemniaki kroimy w dość drobną, równą kostkę.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do wody lub bulionu i wstawiamy do zagotowania.

Warzywa

Chłopski garnek
Wybieramy dość młodą, ale zwartą kapustę.

Kapustę oraz dokładnie oczyszczoną paprykę kroimy w kawałki mniej więcej wielkości ziemniaków. Dodajemy do garnka.

Gotowanie

Chłopski garnek
Ziemniaki, warzywa i kiełbasę gotujemy razem w sosie.

Do całości wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i wędzoną papryką. Gotujemy do miękkości.