Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Roladki wieprzowe z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Roladki z mięsa wieprzowego nadziewane pieczarkami, marchewką i kiszonym ogórkiem są rewelacyjne. Podane z kluskami, sosem i modrą kapustą to pyszne danie obiadowe.

Roladki wieprzowe z pieczarkami

Składniki:

Roladki wieprzowe z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Roladki wieprzowe z pieczarkami

ETAP 1:

Roladki wieprzowe z pieczarkami
Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle

Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę.

ETAP 2:

Roladki wieprzowe z pieczarkami
Podsmażone pieczarki doprawić do smaku i ostudzić

Następnie dodać posiekane w pół plasterki pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.

ETAP 3:

Roladki wieprzowe z pieczarkami
Na przygotowane mięso włożyć nadzienie z pieczarek i warzyw

Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa włożyć porcję pieczarek, ułożyć słupek marchewki i ogórka, zwinąć w roladki, zawiązać nitką kuchenną.

ETAP 4:

Roladki wieprzowe z pieczarkami
Roladki zrumienić na patelni z rozgrzanym smalcem

Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Rumiane roladki przełożyć do garnka, podlać szklanką wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele i kostkę rosołową, dusić pod przykryciem do miękkości. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, odłożyć w ciepłe miejsce.
Sos:
Śmietanę wymieszać z mąką i papryką, połączyć z wywarem z mięsa, zagotować, doprawić do smaku, przecedzić przez sito.
Z roladek przed podaniem usunąć nici.