Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Chłopski garnek z fasolą i wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Potrawa bardzo treściwa i sycąca. Idealna propozycja na obiad jednodaniowy. Każdemu będzie smakować.

Chłopski garnek z fasolą i wędliną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłopski garnek z fasolą i wędliną

 

  • 300g fasoli białej perłowej
  • 400g żeberek wieprzowych
  • 250g kiełbasy cienkiej
  • 250g szynki wędzonej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki kminku
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Chłopski garnek z fasolą i wędliną
Fasolę przełóż do garnka. Dodaj żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlej 2 litry wody. Gotuj na małym ogniu godzinę. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki. Dodaj do wywaru. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie i dodaj do fasoli. Kiełbasę pokrój w plasterki, a szynkę w kostkę. Z wywaru wyjmij żeberka i pokrój je w kostkę. Kiełbasę, szynkę oraz żeberka podsmaż na oliwie i dodaj do fasoli. Gotuj 20 minut. Do wywaru dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj 5 minut. Potrawę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  
Chłopski garnek z fasolą i wędliną
Fasolę przełóż do garnka. Dodaj żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlej 2 litry wody. Gotuj na małym ogniu godzinę.
Chłopski garnek z fasolą i wędliną
Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki. Dodaj do wywaru. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie i dodaj do fasoli.
Chłopski garnek z fasolą i wędliną
Kiełbasę pokrój w plasterki, a szynkę w kostkę. Z wywaru wyjmij żeberka i pokrój je w kostkę. Kiełbasę, szynkę oraz żeberka podsmaż na oliwie i dodaj do fasoli. Gotuj 20 minut.
Chłopski garnek z fasolą i wędliną
Do wywaru dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj 5 minut. Potrawę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.