Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Chłopski garnek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozgrzewające, sycące i pyszne danie jednogarnkowe. Z paru prostych składników możemy przygotować obiad na dwa dni dla całej rodziny. Garnek drugiego dnia, odgrzany smakuje jeszcze lepiej.

Chłopski garnek

Składniki:

Chłopski garnek

 

  • 500 g. cienkiej kiełbasy
  • 500 g boczku wędzonego
  • 1/2 główi białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 sztuk średniej wielości ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 500 ml rosołu lub bulionu ( użyłam na indyku i wołowinie)
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Chłopski garnek
Boczek oraz kiełbasę pokroić w kostkę,wrzucić do rozgrzanego garnka, smażyć do momentu aż wytopią tłuszcz( gdyby było go za mało dodać łyżkę smalcu bądź masła)

Kapustę poszatkować, obraną cebulę pokroić w kostkę, marchewki i czosnek w plasterki, ziemniaki w dużą kostkę. 

Składniki dodać do mięsa,smażyć aż staną się szkliste, często mieszając.

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę, dodać do dania, smażyć do momentu aż puszczą sok.

Do garnka wlać rosół,dusić do miękkości składników.

W między czasie doprawić paprykami, solą i pieprzem.

Wlać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, zostawić na gazie jeszcze chwilę.

Danie podawać gorące.

Tagi:

danie obiad