rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Chłopski garnek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Danie przypomina mi letni kociołek, za którym tęsknię całą zimę. Ten choć nie tak dobry jak ten ogniskowy- w zimie zupełnie mi odpowiada :)

Chłopski garnek

Składniki:

Chłopski garnek

 

  • 1 średnia główka kapusty
  • 2 filety drobiowe
  • 30 dkg kiełbasy śląskiej
  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 2 średnie cebule
  • 6 ziemniaków
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 opakowanie przyprawy "Chłopski garnek"
  • sól ,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chłopski garnek
Kapustę szatkujemy i dusimy pod przykryciem z taką ilością wody, która tylko ją przykryje. Mieszamy często, by się nie przypaliła. Mięso wieprzowe oraz kiełbasę kroimy w drobną kostkę, smażymy by troszkę zmiękło, osobno smażymy pokrojone drobno filety drobiowe. Pieczarki i paprykę myjemy, pieczarki kroimy w talarki, paprykę w kostkę. Smażymy z dodatkiem posiekanej cebuli. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i chwilkę gotujemy. Wszystkie składniki przekładamy do jednego garnka. Przyprawę chłopski garnek rozprowadzamy w ok 1/2 litry wody i zalewamy całość dokładnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok 40 minut.