Sposób przygotowania:
Naleśniki z kurczakiem, brokułem i soczewicąETAP 1:
Soczewicę zalewamy wodą i moczymy.
Przygotowujemy ciasto na naleśniki, miksując przesianą mąkę, jajko, mleko, wodę, szczyptę soli i olej. Ciasto odstawiamy na bok na czas przygotowania farszu.
ETAP 2:
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty. Po ugotowaniu różyczki brokuła kroimy na mniejsze kawałki.
ETAP 3:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut.
Pierś z kurczaka opłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem i oregano. Mięso smażymy na oleju.
Pierś z kurczaka, ugotowaną soczewicę, brokuł i ketchup łączymy ze sobą, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
ETAP 4:
Smażymy naleśniki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcjami ciasto, smażymy z obu stron na rumiano.
ETAP 5:
Na naleśniki wykładamy farsz. Naleśniki zwijamy i układamy w formie do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10 minut. Naleśniki możemy zapiec pod pierzynką z sera żółtego - ja jednak uznałam, że i bez niej są wystarczająco sycące.