Sposób przygotowania:
Chłopski placek
Mięso pokroić w kostkę,solidnie posypać papryką,wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.Po tym czasie wyłożyć mięso na rozgrzany olej i smażyć na dużym ogniu do uzyskania brązowego kolorku(nie czarnego),wrzucamy cebulkę pokrojoną w pióra i czosnek drobniutko posiekany.Smażymy jeszcze 5 minut i zalewamy całość wodą(ok 1 litr) i dusimy pod przykryciem 20-30 minut.W tym czasie obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach ziemniaki.Do tak przygotowanych ziemniaków wbijamy 2 jajka,dodajemy mąkę pszenną,sól i pieprz do smaku,dokładnie mieszamy i smażymy duże placki(na całą patelnie jeden placek). Gdy mięsko jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zagęszczamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej. Na gotowy placek kładziemy gulasz mięsny i 2-3 łyżki groszku konserwowego,składamy placek na pół i gotowe. SMACZNEGO ;)