Monika Och

Monika Och

Kucharz
[Przepisów: 5]

Świąteczne makowe babeczki z kakaowym kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki makowe w połączeniu z kremem i powidłami smakują wspaniale. Są bardzo ładną ozdobą świątecznego stołu.

Świąteczne makowe babeczki z kakaowym kremem

Składniki:

Świąteczne makowe babeczki z kakaowym kremem

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg margaryny
  • 2 łyżki krojonych orzechów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 20 dkg masy makowej

Krem

  • 100g margaryny
  • 150g serka śmietankowego
  • 40g kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki konfitury malinowej
  • cukrowe gwiazdki

Sposób przygotowania:

Świąteczne makowe babeczki z kakaowym kremem

Ciasto

Z mąki, cukrów, żółtek i margaryny zagnieść ciasto i wylepić nim foremki na babeczki i formę na muffiny.

Napełnić masą makową z bakaliami. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki.

Gwiazdki umieścić na blaszce i upiec. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.

Krem

Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, dodawać po trochy kakao i serek. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego i włożyć na 5 minut do lodówki.
Wystudzone babeczki posmarować po wierzchu cienką warstwą konfitury malinowej. Udekorować kremem, gwiazdkami i cukrowymi gwiazdkami.