Sposób przygotowania:
Pierniczki zdobione lukremPrzygotowanie ciasta:
Miód stopić, wymieszać z przyprawami korzennymi wymieszanymi z mąką, dodać stopione masło. Wszystko wymieszać. Przykryć naczynie folią i pozostawić na 48 godz.
Po tym czasie masę wymieszać z jajkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką (ciasto powinno mieć taką konsystencję jak ciasto na makaron-gdyby było zbyt suche można dodać troszeczkę śmietany) i wyrobić.
Przykryć i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.
Wykrawanie pierniczków:
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W pierniczkach możemy zrobić małe otworki za pomocą grubszego patyczka,które ułatwią nam potem wieszanie pierniczków na choince.
Pieczenie i dekoracja pierniczków:
Pierniczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i pieczemy do zrumienienia. Następnie ściągamy z blaszki i studzimy.
Gotowym lukrem królewskim za pomocą woreczka cukierniczego z małym otworkiem zdobimy pierniczki,ewentualnie zdobimy jeszcze cukrowymi posypkami. pozostawiamy pierniczki do wysuszenia lukru.