Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierniczki zdobione lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe, pachnące przyprawami korzennymi i miodem pierniczki nie tylko wyjątkowo smakują, ale także cieszą oczy.

Pierniczki zdobione lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki zdobione lukrem

na ciasto:

dodatkowo:

  • gotowy lukier królewski
  • cukrowe ozdoby do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierniczki zdobione lukrem

Przygotowanie ciasta:

Pierniczki zdobione lukrem
Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godz. w chłodne miejsce

Miód stopić, wymieszać z przyprawami korzennymi wymieszanymi z mąką, dodać stopione masło. Wszystko wymieszać. Przykryć naczynie folią i pozostawić na 48 godz.

Po tym czasie masę wymieszać z jajkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką (ciasto powinno mieć taką konsystencję jak ciasto na makaron-gdyby było zbyt suche można dodać troszeczkę śmietany) i wyrobić.

Przykryć i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.

Wykrawanie pierniczków:

Pierniczki zdobione lukrem
Wykrojone pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W pierniczkach możemy zrobić małe otworki za pomocą grubszego patyczka,które ułatwią nam potem wieszanie pierniczków na choince.

Pieczenie i dekoracja pierniczków:

Pierniczki zdobione lukrem
Po upieczeniu pierniczki ściągamy z blaszki i studzimy

Pierniczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i pieczemy do zrumienienia. Następnie ściągamy z blaszki i studzimy.

Gotowym lukrem królewskim za pomocą woreczka cukierniczego z małym otworkiem zdobimy pierniczki,ewentualnie zdobimy jeszcze cukrowymi posypkami. pozostawiamy pierniczki do wysuszenia lukru.