Sposób przygotowania:
Świąteczne choinki piernikowePrzygotowanie muffinek:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, miodem i przyprawą do piernika na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku cały czas ucierając. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek ( ja dodatkowo używam papierowych papilotek ). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy i papilotek.
Przygotowanie masy białej:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, tak żeby nie było grudek. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Muffinki przekładamy do nowych papilotek. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy, następnie wyciskamy wokół muffinek, tworząc taką obręcz. Do środka wkładamy rożki waflowe. Odstawiamy na chwilę, żeby biała śmietana stężała.
Przygotowanie zielonej masy:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, tak żeby nie było grudek. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy przestudzoną żelatynę, dodajemy barwnik i dokładnie ubijamy. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy wokół rożków waflowych formując choinki.
Dekorowanie:
Tak wykonane choinki dekorujemy cukrowymi perełkami. Odstawiamy na chwilę do stężenia.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk choinek.
Choinki nie powinny stać dłużej niż dwie godziny od przygotowania ponieważ wafle mocno zmiękną od śmietany.