Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Świąteczne choinki piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Muffinki choinki podpatrzyłam w internecie. Tak mi się spodobały, że postanowiłam je zrobić. Wyglądają pięknie i mogą być ozdobą świątecznego stołu. Takimi choinkami możemy zaskoczyć gości. Moje córki były nimi zachwycone.

Świąteczne choinki piernikowe

Składniki:

Świąteczne choinki piernikowe

Ciasto:

  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Masa biała:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej

Masa zielona:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • barwnik zielony w proszku

Dodatkowo:

  • perełki cukrowe
  • waflowe rożki ( 12 sztuk )

Sposób przygotowania:

Świąteczne choinki piernikowe

Przygotowanie muffinek:

Świąteczne choinki piernikowe
Z podanych składników pieczemy muffinki.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, miodem i przyprawą do piernika na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku cały czas ucierając. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek ( ja dodatkowo używam papierowych papilotek ). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy i papilotek.

Przygotowanie masy białej:

Świąteczne choinki piernikowe
Przygotowujemy białą masę i formujemy choinki.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, tak żeby nie było grudek. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Muffinki przekładamy do nowych papilotek. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy, następnie wyciskamy wokół muffinek, tworząc taką obręcz. Do środka wkładamy rożki waflowe. Odstawiamy na chwilę, żeby biała śmietana stężała.

Przygotowanie zielonej masy:

Świąteczne choinki piernikowe
Następnie wykonujemy zieloną masę i dekorujemy choinki.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, tak żeby nie było grudek. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy przestudzoną żelatynę, dodajemy barwnik i dokładnie ubijamy. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy wokół rożków waflowych formując choinki.

Dekorowanie:

Świąteczne choinki piernikowe
Na koniec choinki dekorujemy perełkami cukrowymi.

Tak wykonane choinki dekorujemy cukrowymi perełkami. Odstawiamy na chwilę do stężenia.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk choinek.
Choinki nie powinny stać dłużej niż dwie godziny od przygotowania ponieważ wafle mocno zmiękną od śmietany.


Tagi:

świąteczne