teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Choinkowe pierniczki w czekoladzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepsza zabawa jest oczywiście podczas dekorowania ciasteczek.

Choinkowe pierniczki w czekoladzie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Choinkowe pierniczki w czekoladzie

 

Sposób przygotowania:

Choinkowe pierniczki w czekoladzie
Masło,miód i cukier rozpuszczamy razem w rondelku,tak aby nie dopuścić do zagotowania.Studzimy. Mąkę,kakao,sodę i przyprawę do piernika przesiewamy przez sito do miski.Dodajemy jajko i ostudzony miód z masłem.Miksujemy lub wyrabiamy na gładką masę.Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Następnie wyjmujemy,dobrze zagniatamy na posypanej mąką stolnicy i rozwałkujemy na grubość ok 4 mm.



Za pomocą różnorodnych foremek wykrawamy świąteczne kształty.Układamy na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy ok 15 min w tem. 180*C.Po upieczeniu są mięciutkie lecz po chwili twardnieją. Czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej lub w mikrofali.Dekorujemy wystudzone ciasteczka wedle uznania.Robimy dziurki igłą, nawlekamy nitkę i wieszamy na choince. WESOŁYCH ŚWIĄT :)
Choinkowe pierniczki w czekoladzie
nawlekamy na nitkę i wieszamy na choince
Choinkowe pierniczki w czekoladzie
pierniczki po jakimś czasie zmiękną i będą idealne do podgryzania