Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Chołodziec kresowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki chołodziec podaje się na Kresach

Chołodziec kresowy

Składniki:

Chołodziec kresowy

 

  • pęczek botwinki
  • 50 dag cielęciny z kością
  • 3 buraki czerwone
  • 2 ogórki
  • 4 jajka
  • 200 ml kwasu buraczanego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 1 l kwaśnego mleka
  • 5 ml śmietany sól
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

Chołodziec kresowy
Mięso opłukać, zalać wodą i ugotować. Pod koniec gotowania włożyć obrane i rozdrobnione warzywa i buraki. Botwinkę umyć, drobno pokroić i zalać przecedzonym wywarem, dolać kwas buraczany i doprawić solą. Gotować 15 minut. Kwaśne mleko wlać do garnka, dodać pokrojony koperek, ogórek. Mięso obrać
z kości drobno pokroić i włożyć do barszczu. Połączyć zsiadłe mleko z barszczem i zalać śmietaną. Wstawić do lodówki.
Jajka ugotować przekroić wzdłuż podawać do każdej porcji.