pola2209

pola2209

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

chołodziec litewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

chołodziec litewski z jajkami

chołodziec litewski

Składniki:

chołodziec litewski

 

  • 100 ml gotowego soku z buraków
  • 1 litr maślanki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka koperku-posiekany
  • dymka ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

chołodziec litewski
Obrać ze skórki ogórka. Pokroić go w drobną kostkę. Rzodkiewkę, dymkę i szczypiorek drobno posiekać.
Warzywa te wrzucić do maślanki. Dodać sok z buraczków i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać drobno posiekanym koperkiem. Podawać schłodzony z jajkami ugotowanymi na twardo.
Smacznego!