KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Chorwackie specjały, mule w roli głównej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chorwackie specjały, delikatne mule z nutką białego wina.

Chorwackie specjały, mule w roli głównej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chorwackie specjały, mule w roli głównej

 

  • 400 świeżych chorwackich muli,
  • 1/5 szklanki białego wytrawnego chorwackiego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szalotka,
  • mała ostra papryczka,
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru,
  • mały pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka małych pomidorków,
  • kilka oliwek,
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego z puszki,
  • dobra oliwa,

 

Sposób przygotowania:

Chorwackie specjały, mule w roli głównej
Do dużego garnka wlewamy oliwę, dodajemy posiekany , czosnek, pokrojoną papryczkę, imbir, drobno posiekaną w kostkę szalotkę, smażymy aż uzyskamy złoty kolor, dolewamy wino, sos pomidorowy, doprawiamy , solą i pieprzem do smaku. Do gotowej mieszanki dodajemy dokładnie umyte mulę i gotujemy aż się otworzą, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. Na talerz układamy mulę, podajemy dobre białe wino i życzę SMACZNEGO.
Chorwackie specjały, mule w roli głównej
Ciekawym dodatkiem może być kromka bagietki , zamoczona w sosie rozpływa się w ustach.

Tagi:

sosy