Sposób przygotowania:
Chrupiące cebulaki
Do miseczki kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy gorącą wodą. Lekko mieszamy. Wierzch posypujemy odrobiną mąki i przykrywamy miseczkę ściereczką. Odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, paprykę oraz zioła prowansalskie. Wyrośnięty zaczyn wlać do miski z mąką, dodać olej i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić w misce przykrytej ściereczką na 1 godzinę. W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyjąć je z miski. Odcinać po trochę ciasta i lekko rozwałkować. Za pomocą miseczki odciskać okrągłe placki. Cebule pokroić w piórka i wrzucić na patelnię. Przyprawić Kucharkiem i pieprzem. Smażyć do miękkości co jakiś czas mieszając. Na każdym placku układać po 2 łyżki usmażonej cebuli. Wierzch dodatkowo posypać ziołami prowansalskimi. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 20 minut.