przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Chrupiące gofry wg przejs

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gofry to super śniadanko w niedzielę. Te tutaj wychodzą chrupiące.

Chrupiące gofry wg przejs Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrupiące gofry wg przejs

 

  • 1/4 kostki masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • cukier wanilinowy
  • jedno jajko
  • 1/ 4 szkl. wody gazowanej
  • 1 litr mleka
  • 2 szkl. mąki (lub więcej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry wg przejs
Do miski wrzucamy masło, jajko, cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy wszystko, aż do uzyskania puszystej masy. Wówczas wlewamy do masy litr mleka - miksujemy , po czym dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy do ciasta wodę gazowaną . I co robimy? Miksujemy! :)

Nagrzewamy gofrownicę posmarowaną odrobiną oleju. Wylewamy cienką warstwę ciasta. Upieczone jemy same lub z bitą śmietaną.
Chrupiące gofry wg przejs
Dzięku dodatkowi gazowanej wody ciasto wychodzi puszyste, a po upieczeniu chrupiące.