SUPERPRZEPIS

Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini

Te paluszki są bardzo pyszne, idealne na przekąskę. Jeżeli zrobimy cieniutkie to będą bardzo chrupiące, a jeżeli zrobimy grubsze to w środku będą pulchne, a zewnątrz chrupiące. Ja je dodatkowo wzbogaciłam suszonymi pomidorami w proszku.

Składniki:

Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini

Przygotowanie ciasta:

Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki tortowej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, sól, suszone sproszkowane pomidory, olej i pozostałe ciepłe mleko.

Wykonanie ciasta:

Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini
Następnie zagniecione ciasto odstawiamy.

Następnie zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

Wykonanie paluszków:

Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini
Następnie z ciasta formujemy długie paluszki.

Po tym czasie urywamy kawałeczki ciasta i toczymy na posypanej mąką pszenną stolnicy cienkie długie paluszki.

Przygotowanie do pieczenia:

Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini
Następnie paluszki układamy na blasze do pieczenia.

Paluszki układamy na blasze do pieczenia posmarowanej masłem.

Pieczenie:

Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini
Następnie przygotowane paluszki pieczemy na rumiano.

Od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 4 blaszki paluszków.