Sposób przygotowania:
Chrupiące i drożdżowe paluszki grissiniPrzygotowanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki tortowej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, sól, suszone sproszkowane pomidory, olej i pozostałe ciepłe mleko.
Wykonanie ciasta:
Następnie zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
Wykonanie paluszków:
Po tym czasie urywamy kawałeczki ciasta i toczymy na posypanej mąką pszenną stolnicy cienkie długie paluszki.
Przygotowanie do pieczenia:
Paluszki układamy na blasze do pieczenia posmarowanej masłem.
Pieczenie:
Od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 4 blaszki paluszków.