marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa-krem z groszku cukrowego z pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupy-krem są częściej serwowane na polskich stołach i nie tylko,ponieważ są super zdrowe.Do tego podaje się paluszki grissini lub grzanki.

Zupa-krem z groszku cukrowego z pomidorkami

Składniki:

Zupa-krem z groszku cukrowego z pomidorkami

 

  • 300 g.świeżego łuskanego groszku cukrowego,
  • pęczek włoszczyzny,
  • udko kurczaka lub szponder wołowy,
  • 3 listki laurowe,
  • gałązka świeżego lubczyku,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz mielony smakowy,np.cytrynowy,
  • pudełko kwaśnej śmietany lub 2 kostki serka topionego,
  • garść koktajlowych pomidorków czerwonych lub żółtych,
  • 1,5 l.wody.

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z groszku cukrowego z pomidorkami
Ugotować wywar mięsno-jarzynowy z obranych i opłukanych por, marchwi, lubczyku oraz pietruszki-korzenia z dodatkiem mięsnym i przypraw zapachowych. Wywar przecedzić po 45 min. do mniejszego garnka, a groszek cukrowy wrzucić do wywaru i pogotować przez 20 min, aż zmięknie, wtedy to blenderem zmiksować go z miękkimi jarzynami z wywaru, Pomidorki koktajlowe można zmiksować wraz zresztą lub dać po jednym w całości na krem przed podaniem. Zupkę zaprawić śmietaną z pudełka lub serkiem topionym naturalnym oraz doprawić solą i pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Nalewać gotową kremową zupkę do filiżanek lub talerzy głębokich, położyć na wierzch każdej porcji po jednym pomidorku koktajlowym. Serwować z grzankami lub paluszkami grissini.