p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Chrupiące kąski kurczaka z dipami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chrupiące kąski kurczaka z dipami

Chrupiące kąski kurczaka z dipami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące kąski kurczaka z dipami

 

  • 1 kg kawałków kurczak (skrzydełka, pałki, podudzia)
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 op. Pomysł na...chrupiące kąski klasyczne
  • 1 op. Pomysł na...chrupiące kąski pikantne skrzydełka
  • Na dip barbeque:
  • 1 op. dipu babrbeque
  • 2 łyżki majonezu Winiary
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Na dip czosnkowy:
  • 1 op. dipu czosnkowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu Winiary
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące kąski kurczaka z dipami
Przygotowujemy 2 różne smakowo dipy w osobnych miseczkach, mieszając wymienione wcześniej składniki ze sobą, dipy wstawiamy do lodówki.
Mieszamy w jednej misce oba rodzaje panierki. Kawałki kurczaka doprawiamy solą i papryką, zostawiamy na jakieś 30 minut. Następnie każdy kawałek kurczaka panierujemy dokładnie z każdej strony i układamy na blasze polanej olejem. Wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 200 stopni na 15 minut, następnie odwracamy każdy kawałek mięsa, podlewamy ok. 100 ml wody i pieczemy dalsze 15 minut. Gdy widzimy, że panierka jest już rumiana, a kurczak upieczony w środku wykładamy mięso na półmisek i podajemy z dipami.
Chrupiące kąski kurczaka z dipami
Kawałki kurczaka doprawiamy solą i papryką, zostawiamy na jakieś 30 minut
Chrupiące kąski kurczaka z dipami
Mieszamy w jednej misce pikantna i klasyczną panierkę.
Chrupiące kąski kurczaka z dipami
każdy kawałek kurczaka panierujemy dokładnie z każdej strony i układamy na blasze polanej olejem
Chrupiące kąski kurczaka z dipami
Przygotowujemy 2 różne smakowo dipy w osobnych miseczkach,