Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Chrupiące kąski z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smakują mi te kąski. Są idealne na przyjęcia w gronie znajomych i rodziny. Podane z sosem czosnkowym smakują wspaniale.

Chrupiące kąski z kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chrupiące kąski z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące kąski z kurczaka
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Oprószamy je solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajka, w trzeciej łączymy ze sobą bułkę tartą i pokruszone drobno płatki kukurydziane. Na patelni rozgrzewamy olej. Paski kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w płatkach kukurydzianych z bułką. Wkładamy je na rozgrzany, głęboki olej i smażymy na złoty kolor przekręcając je na drugą stronę w trakcie smażenia. Po usmażeniu wyjmuje je na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane kąski podajemy z sosem czosnkowym.
Chrupiące kąski z kurczaka
Kąski z kurczaka obtaczamy w przesianej mące.
Chrupiące kąski z kurczaka
Kąski panierujemy w bułce tartej i płatkach.
Chrupiące kąski z kurczaka
Smażymy je na rozgrzanym, głębokim oleju.