Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

chrupiące kuleczki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fajny dodatek do obiadu zamiast frytek lub ziemniaków

chrupiące kuleczki ziemniaczane

Składniki:

chrupiące kuleczki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

chrupiące kuleczki ziemniaczane
Ziemniaki gotujemy normalnie do miękkości. Następnie studzę. Przesypuję do miseczki i robię pure - ugniatam widelcem na papkę. Do środka wbijam jajko i wsypuję niepełną łyżkę mąki. Ząbki czosnku obieram i wyciskam do ziemniaków. Dodaję sól, pieprz i paprykę i wszystko razem mieszam. W garnuszku rozgrzewam olej (ok 2 szklanki w zależności od wielkości garnka) Z powstałej masy lepię kuleczki wielkości orzecha włoskiego - wg upodobań. Gdy masa zbytnio mi sie klei do reki dosypuję mąki. Smażę kilka minut w rozgrzanym oleju aż się zaczną rumienić - delikatnie mieszam aby usmażyły się z wszystkich stron.