Sposób przygotowania:
Chrupiące paluszki ziemniaczane
Ziemniaki obrac i ugotowac z niewielka iloscia soli. Po ugotowaniu lekko ostudzic. Przecisnac przez praske. Cebulke posiekac bardzo drobniutko i podsmazyc na zlociutko na patelni.Do przecisnietych ziemniakow dodac cebulke, jajka, make, odrobine przyprawy tupu kucharek, koperek lub majeranek, zagniesc ciasto. Gdy jest ono juz gotowe rozwalkowac je na walki, a te nastepnie kroic na kilkucentymetrowe kawalki. Ziemniaczane paluszki obtoczyc w jajku i bulce tartej i smazyc na glebokim oleju. Jesli chcemy nadac jakis ciekawy wyglad ziemniaczanym paluszkom mozna wykonac na nich wzorki widelcem. Po usmazeniu beda napewno ciekawie wygladac. Tego typu ziemniaczane paluszki mozna podawac z roznego typu sosami; pieczarkowymi, miesnymi, rownie dobrze smakuja z ryba, kurczakiem, albo samodzielnie z dowolna surowka. PRZEPSZNE>>>
elzbieta8960
bajtek