Sposób przygotowania:
Chrupiące placki ziemniaczane
Obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do tarcia ziemniaków lub ręcznie na tarce do ziemniaków.
Starte ziemniaki dać na sito z drobnymi oczkami, lekko łyżką naciskać aby płyn ściekł do pojemnika.
Ziemniaki przełożyć do miski, z pojemnika wylać wodę i dodać osad czyli skrobię ziemniaczaną, dodać resztę składników i łyżką wymieszać.
Na bardzo gorącym oleju smażyć nieduże placki na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy.
Placki smakują najlepiej z cukrem i śmietaną.
Starte ziemniaki dać na sito z drobnymi oczkami, lekko łyżką naciskać aby płyn ściekł do pojemnika.
Ziemniaki przełożyć do miski, z pojemnika wylać wodę i dodać osad czyli skrobię ziemniaczaną, dodać resztę składników i łyżką wymieszać.
Na bardzo gorącym oleju smażyć nieduże placki na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy.
Placki smakują najlepiej z cukrem i śmietaną.
kasia900