ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Chrupiące placki ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane bardzo lubimy je jeść, często goszczą na naszym stole i to w różnych wersjach smakowych, jednak te tradycyjne są najlepsze.

Chrupiące placki ziemniaczane Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chrupiące placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące placki ziemniaczane
Obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do tarcia ziemniaków lub ręcznie na tarce do ziemniaków.

Starte ziemniaki dać na sito z drobnymi oczkami, lekko łyżką naciskać aby płyn ściekł do pojemnika.

Ziemniaki przełożyć do miski, z pojemnika wylać wodę i dodać osad czyli skrobię ziemniaczaną, dodać resztę składników i łyżką wymieszać.

Na bardzo gorącym oleju smażyć nieduże placki na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy.

Placki smakują najlepiej z cukrem i śmietaną.
Chrupiące placki ziemniaczane
Najlepsze ziemniaki to odmiana mączysta do takich placków
Chrupiące placki ziemniaczane
Na tarczy do ścierania ziemniaków ziemniaki utrzeć
Chrupiące placki ziemniaczane
Ziemniaki starte wyłożyć na sitko drobne oczka, łyżką naciskać aby woda ściekła
Chrupiące placki ziemniaczane
Do ziemniaków dodać osad mączki ziemniaczanej i resztę składników
Chrupiące placki ziemniaczane
Smażyć porcje placków na bardzo goracym oleju