Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie placki ziemniaczane starte na tarce o dużych oczkach są bardziej chrupiące, a dodatek cukinii sprawia, że świetnie smakują.

Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią
Obieramy ziemniaki ze skórki i ścieramy je na tarce jarzynowej. Cukinię myjemy i razem ze skórką również ścieramy na tarce. Rękami odciskamy nadmiar płynu z ziemniaków i cukinii. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, jajko oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Przyprawiamy do smaku.

Smażymy placki na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Gotowe placki nakładamy na talerze, robimy kleksy z jogurtu naturalnego, posypujemy papryką oraz natką pietruszki.
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią
Obieramy ziemniaki ze skórki i ścieramy je na tarce jarzynowej.
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią
Cukinię myjemy i razem ze skórką również ścieramy na tarce.
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią
Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, jajko oraz łyżkę mąki ziemniaczanej.
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią
mażymy placki na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Tagi:

dania placki