Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1425]

Chrupiące placki ziemniaczane z keksem śmietany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne,chrupiące i złociste placuszki.Uwielbiam podane z gęstą śmietaną.Pyszny pomysł na bezmięsny obiad.

Chrupiące placki ziemniaczane z keksem śmietany

Składniki:

Chrupiące placki ziemniaczane z keksem śmietany

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące placki ziemniaczane z keksem śmietany
1.Ziemniaki obieramy,myjemy i ścieramy na drobnej tarce do ziemniaków. 2.Następnie starte ziemniaki osączamy z nadmiaru wody. 3.Cebulę obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce.Dodajemy do ziemniaków. 4.Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka,dodajemy mąkę pszenną i śmietanę. 5.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy. 6.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie placuszki z obu stron na rumiano.Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 7.Podajemy z keksem śmietany. Dzięki śmietanie dodanej masa ziemniaczana nie ściemnieje,a placuszki będą miały złocisty kolor.