Sposób przygotowania:
Chrupiące podudzia z grilla
Podudzia myjemy i wrzucamy na wrzątek, gotujemy je przez 20 minut - wówczas szybciej upieką się na grillu. Podgotowane udka wyjmujemy z wody (możemy ją użyć np. do zupy lub sosu) i zostawiamy do przestygnięcia.
W głębokim talerzu lub misce mieszamy olej z dużą ilością posiekanego koperku, solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką.
Do marynaty wkładamy kolejno po podudziu i dokładnie obtaczamy je z każdej strony. Przygotowane przekładamy do osobnego talerza, przykrywamy folią i zostawiamy tak na 2 godziny. Po tym czasie udka układamy na grillu wyłożonym folią aluminiową i pieczemy z każdej strony.
Na 10 minut przed końcem grillowania udka zdejmujemy z folii i układamy bezpośrednio na ruszcie, wówczas fajnie przypiecze się skórka i zrobi się chrupiąca.
Upieczone udka możemy podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
W głębokim talerzu lub misce mieszamy olej z dużą ilością posiekanego koperku, solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką.
Do marynaty wkładamy kolejno po podudziu i dokładnie obtaczamy je z każdej strony. Przygotowane przekładamy do osobnego talerza, przykrywamy folią i zostawiamy tak na 2 godziny. Po tym czasie udka układamy na grillu wyłożonym folią aluminiową i pieczemy z każdej strony.
Na 10 minut przed końcem grillowania udka zdejmujemy z folii i układamy bezpośrednio na ruszcie, wówczas fajnie przypiecze się skórka i zrobi się chrupiąca.
Upieczone udka możemy podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.