aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Chrupiące podudzia z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na wiosenny dodatek do drugiego dania polecam pieczone na grillu podudzia z kurczaka w pysznej, wyrazistej w smaku chrupiącej skórce.

Chrupiące podudzia z grilla Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chrupiące podudzia z grilla

 

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki koperku
  • 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Chrupiące podudzia z grilla
Podudzia myjemy i wrzucamy na wrzątek, gotujemy je przez 20 minut - wówczas szybciej upieką się na grillu. Podgotowane udka wyjmujemy z wody (możemy ją użyć np. do zupy lub sosu) i zostawiamy do przestygnięcia.

W głębokim talerzu lub misce mieszamy olej z dużą ilością posiekanego koperku, solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką.

Do marynaty wkładamy kolejno po podudziu i dokładnie obtaczamy je z każdej strony. Przygotowane przekładamy do osobnego talerza, przykrywamy folią i zostawiamy tak na 2 godziny. Po tym czasie udka układamy na grillu wyłożonym folią aluminiową i pieczemy z każdej strony.

Na 10 minut przed końcem grillowania udka zdejmujemy z folii i układamy bezpośrednio na ruszcie, wówczas fajnie przypiecze się skórka i zrobi się chrupiąca.

Upieczone udka możemy podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Chrupiące podudzia z grilla
W talerzu mieszamy olej z koperkiem, solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
Chrupiące podudzia z grilla
Do marynaty wkładamy wcześniej podgotowane podudzia i obtaczamy je.
Chrupiące podudzia z grilla
Podudzia w naszej marynacie grillujemy do momentu, aż uzyskamy pożądaną chrupiącą skórkę.