Sposób przygotowania:
Musztardowe podudzia z kurczaka
Podudzia umyć i zdjąć z nich skórę. Oczywiście skórę można pozostawić i wtedy po zapieczeniu w glazurze całość stanie się bardziej chrupiąca. Ja jednak osobiście nie przepadam za jedzeniem skóry, która po za kaloriami nie posiada dla mnie żadnych walorów smakowych. Żeby odciągnąć skórę z podudzi wkładam między mięso a skórę ostry nóż ceramiczny i przeciągam nim dookoła. Odwijam skórę w kierunku kości, po czym chwytam ją ręcznikiem papierowym i mocną odciągam. Skóra powinna sama zejść z podudzia jednak czasami trzeba dodatkowo naciąć błonę. Z górnej części nacinam mięso 3-ma a od dołu 2-ma głębokimi cięciami. W naczyniu mieszkam wszystkie składniki glazury. Podudzia wkładam do glazury wciskając ją w wykonane wcześniej nacięcia. Tak zamarynowane podudzia zakrywamy w misce folią i wkładamy na ok 2. godziny do lodówki. Piec nastawiamy na funkcje grill na 220 stopni. Podudzia przekładamy do żaroodpornej formy, pozostawiamy glazurę w naczyniu do późniejszego podlewania. Mięso pieczemy ok. 40 minut, co 10 minut podlewając je pozostałą bądź już roztopioną glazurą tak, aby mięso się nie przypiekło. Podajemy wraz z ziemniakami pieczonymi z solą morską.