2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tak przygotowane pałeczki po diabelsku z pieczonymi ziemniakami w liściach chrzanu i dipem chrzanowym nie tylko smakują wyśmienicie ale również rewelacyjnie prezentują się na stole, zapraszam na ucztę z grilla!

Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami

 

  • 6 pałek kurczaka

 

  • Marynata:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka pasty sambal oelek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta czosnku staropolskiego
  • sól pieprz do smaku

 

  • Ziemniaki w chrzanie:
  • 6 młodych jednakowej wielkości ziemniaków
  • 80 g boczku gotowanego
  • 6 świeżych liści chrzanu
  • sól do smaku
  • folia aluminiowa do zawinięcia

 

  • Dip chrzanowy:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu kremowego ze słoiczka
  • 1 łyżka konfitury z żurawiny
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku

 

Sposób przygotowania:

Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami
Pałeczki z kurczaka umyć i osuszyć . Jogurt wymieszać w miseczce z ketchupem,koncentratem pomidorowym pastą samba oelek,dodać olej oraz przyprawy:paprykę,sól,pieprz majeranek i wyciśnięty przez praskę czosnek,wlać ocet winny wymieszać marynatę dokładnie zalać pałeczki przemieszać,przykryć folią i zostawić w lodówce na co najmniej 4 godziny lub nawet całą noc. Ziemniaki w chrzanie: Młode ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą ,gotować w osolonym wrzątku 10 minut odcedzić przestudzić zrobić z jednej strony nacięcia-uważać aby ziemniaki się nie rozpadły,w nacięcia włożyć cienkie paseczki pokrojonego boczku,posolić do smaku,zawinąć w świeże liście chrzanu,a następnie w folię aluminiową. Dip chrzanowy: W miseczce wymieszać wszystkie składniki doprawić solą i białym pieprzem do smaku,schłodzić w lodówce. Zamarynowane pałeczki z grilla osączamy lekko z marynaty kładziemy na tacę aluminiową razem z chrzanowymi ziemniakami grillujemy z każdej strony aż będzie wszystko miękkie.Podajemy na talerzu z dodatkiem dipu chrzanowego. Pycha!
Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami
pałeczki w marynacie diabelskiej przed grillowaniem
Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami
przyrządzamy dip chrzanowy jako dodatek do mięsa
Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami
nadziewamy młode ziemniaki paseczkami boczku
Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami
mięso grillujemy razem z ziemniakami owiniętymi w chrzan