kzat

kzat

Kucharz
[Przepisów: 4]

Chrupiący chlebek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chlebek ma niesamowicie chrupiącą, skórkę i delikatny miąższ. Po prostu pycha :) a do tego jego wykonanie jest banalnie proste. Bez wyrabiania, brudzenia rąk. Wszystkie składniki chlebka wrzucamy do dużej miski dokładnie mieszamy i już gotowy.

Chrupiący chlebek

Składniki:

Chrupiący chlebek

 

  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sera albo dowolnie wybranego innego dodatku np. oliwek (ten produkt pomijamy w wersji bez dodatków)
  • 300 g chłodnej wody
  • mąka do obsypania chleba
  • 20 szt zielonych oliwek

Sposób przygotowania:

Chrupiący chlebek
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokruszone drożdże, pieprz, ser i oliwki albo inny dodatek. Wszystkie składniki mieszamy. Wlewamy wodę, ponownie mieszamy składniki łyżką. Ciasto przykrywamy talerzem bądź ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 12 godzin w temperaturze pokojowej.2. Blat kuchenny oprószamy mąką i wykładamy w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi boki ciasta składamy do środka tworząc kulę.3. Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na 2 godziny ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.4. Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej części piekarnika a na niej przykryty naczynie żaroodporne.5. Wyjmujemy gorące naczynie z piekarnika i zdejmujemy pokrywę. Umieszczamy ciasto w naczyniu. Należy uważać, bo naczynie będzie bardzo gorący. Naczynie przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 20 minut (gdy chleb za bardzo się rumieni kładziemy na nim kawałek folii aluminiowej).6. Wyjąć naczynie z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.