AgnieszkaDybska

AgnieszkaDybska

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Chrupiący chlebek cebulowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Alternatywa na brak pieczywa w domu

Chrupiący chlebek cebulowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrupiący chlebek cebulowy

 

  • 400 g mąka pszenna
  • 100 g mąka orkiszowa
  • 1 opakowanie suchych drożdży / na 500 g mąki / lub 50 g świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • około 2 szklanek płatków owsianych
  • około 1 szklanka otręby owsiane
  • około 1/2 szklanki cebulki prażonej
  • od 500 - 700 ml ciepłej wody
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do obsypania foremki

Sposób przygotowania:

Chrupiący chlebek cebulowy
Wszystkie produkty wsypujemy do dużej miski, mieszamy dużą łyżką i stopniowo dodajemy letnią wodę, ciasto nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie. Wykładamy do przygotowanej foremki, przykrywamy ściereczką i czekamy około 1 godziny na wyrośnięcie. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu wykładamy ciasto z foremki żeby się nie zaparzyło. U mnie znika jak jest jeszcze ciepły. Chlebek po upieczeniu ma chrupiącą skórkę a środek jest delikatnie wilgotny. Życzę smacznego.
Chrupiący chlebek cebulowy
Całość wykładamy do wysmarowanych i obsypanych foremek, pozostawiamy na 1 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia