pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Chlebek na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb który jest puszysty w środku i chrupiący z zewnątrz.A co najważniejsze nie traci na swoim smaku i konsystencji następnego dnia.

Chlebek na drożdżach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Chlebek na drożdżach
W dużej misce mieszamy mąkę z solą i masłem.Dosypujemy drożdże i cukier a następnie wlewamy wodę i mleko.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( ciasto wychodzi dość rzadkie ale staramy się nie dosypywać mąki) Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu udeżamy 2 razy pięścią (odgazowujemy je),lekko wyrabiamy i formujemy z niego owalny bochenek i wykładamy na blaszkę dobrze opruszoną mąką.Przykrywamy i pozostawiamy do podrośnięcia na 30 min. Po podrośnięciu chlebka nacinamy go ostrym nożem w kilku miejscach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10 min a następnie obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 20-25 min.Po upieczeniu studzimy na kratce.
Chlebek na drożdżach
Etap 1Wyrabiamy ciasto,wyrośnięte odgazowujemy i formujemy owalnychlebek,odstawiamy do podrośnięcia
Chlebek na drożdżach
Etap 2 Wyrośnięty chlebek nacinamy ostrym nożem i pieczemy

Tagi:

chleb pieczywo