Sposób przygotowania:
Chlebek na drożdżach
W dużej misce mieszamy mąkę z solą i masłem.Dosypujemy drożdże i cukier a następnie wlewamy wodę i mleko.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( ciasto wychodzi dość rzadkie ale staramy się nie dosypywać mąki) Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu udeżamy 2 razy pięścią (odgazowujemy je),lekko wyrabiamy i formujemy z niego owalny bochenek i wykładamy na blaszkę dobrze opruszoną mąką.Przykrywamy i pozostawiamy do podrośnięcia na 30 min. Po podrośnięciu chlebka nacinamy go ostrym nożem w kilku miejscach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10 min a następnie obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 20-25 min.Po upieczeniu studzimy na kratce.