Sposób przygotowania:
Pyszny chlebek z ziarnami
Do jednej szklanki mąki i jednej szklanki przegotowanej wody dodać sól, cukier i pokruszone drożdże - wymieszać ręką. Za chwilę, jak zacznie się podnosić, dodać resztę wody i mąki oraz wszystkie ziarna.
Wymieszać i przełożyć do foremek, posmarować białkiem albo wodą. Należy pamiętać, żeby nie nałożyć za dużo ciasta, bo sporo jeszcze urośnie.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 1,5 godz. z termoobiegiem (jeśli piekarnik nie posiada termoobiegu, czas pieczenia należy wydłużyć o 20 min.) Ciasto po włożenia do piekarnika można przykryć papierem do pieczenia (wtedy mniej się spiecze), a potem zjąć go na 20-30 min przed końcem pieczenia.
Po upieczeniu można chleb polać wodą z czajnika, żeby był chrupiący. Ja osobiście zaraz po wyjęciu z piekarnika smaruję go masełkiem czosnkowym albo ziołowym
ZACHĘCAM SZCZERZE DO SPRÓBOWANIA:))))
Wymieszać i przełożyć do foremek, posmarować białkiem albo wodą. Należy pamiętać, żeby nie nałożyć za dużo ciasta, bo sporo jeszcze urośnie.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 1,5 godz. z termoobiegiem (jeśli piekarnik nie posiada termoobiegu, czas pieczenia należy wydłużyć o 20 min.) Ciasto po włożenia do piekarnika można przykryć papierem do pieczenia (wtedy mniej się spiecze), a potem zjąć go na 20-30 min przed końcem pieczenia.
Po upieczeniu można chleb polać wodą z czajnika, żeby był chrupiący. Ja osobiście zaraz po wyjęciu z piekarnika smaruję go masełkiem czosnkowym albo ziołowym
ZACHĘCAM SZCZERZE DO SPRÓBOWANIA:))))
misia53