Karola0

Karola0

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Chruściki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś słodkiego i szybkiego dla każdego

Chruściki

Składniki:

Chruściki

 

  • 5 łyżek mąki
  • 2 szt jajek
  • 1/3 szklanka mleka
  • 1 kostka smalcu
  • 1/2 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Chruściki
Z mąki, żółtek i cukru waniliowego wyrabiamy ciasto. Dolewamy mleka tak, by było gęściejsze niż na naleśniki. Następnie ubijamy z białek pianę i mieszamy z ciastem. Na gorący tłuszcz wlewamy porcje ciasta przez lejek. Lejkiem należy ruszać, by wyszły spiralne kształty. Gdy ciastka z jednej strony się zrumienią, należy je przewrócić.Do dekoracji posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka