mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Chruściki domowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Do kawy tradycyjne chruściki polecam :-)

Chruściki domowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chruściki domowe

 

 

  • 4 żółtka

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 1 łyżka spirytusu

 

  • 1 łyżka cukru

 

  • mąka wrocławska ilość potrzebna do zagniecenia ciasta

 

  • cukier puder do posypania

 

  • 1,5 kg smalcu

Sposób przygotowania:

Chruściki domowe
Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, śmietanę kwaśną, spirytus, proszek do pieczenia. Ciasto zagniatam i mocno wyrabiam. Ciasto ubijam wałkiem. Potrzeba dużo siły żeby ciasto, wytworzyło pęcherzyki powietrza. Zawijam w folie i wstawiam do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowuje na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam nożem kwadraty 10x5 cm, na środku robię nacięcie. Do wysokiego garnka wkładam smalec i podgrzewam do wrzenia. Na gorący tłuszcz wrzucam chruściki. Trzeba uważać żeby tłuszcz nie kipiał. Smarze do zarumienienia. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Chruściki domowe
Mąka żółtka śmietana spirytus proszek do pieczenia
Chruściki domowe
Ciasto zagniatam ręką i odstawim do lodówki
Chruściki domowe
Ciasto rozwałkowuje na cienki placek na stole
Chruściki domowe
Wycinam prostokąty które nacinam w środku

Tagi:

ciasto