madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Chruściki drożdżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Strasznie długo się smaży, bo jest tego naprawdę spora porcja, ale u mnie znikaja tak szybko

Chruściki drożdżowe

Składniki:

Chruściki drożdżowe

 

  • 10 dag drożdży
  • 1 szkl cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl mleka
  • 8 jaj
  • maka pszenna do wygniecenia średnio ok 1 kg
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Chruściki drożdżowe
Odlać troszkę mleka, lekko podgrzać, pokruszyć do niego drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wcześniej roztopioną i przestudzoną margarynę, cukier, jaja rozbite widelcem, resztę mleka i wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Na wysypanej mąką stolnicy ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkować i wykrawać romby, w każdym z nich zrobić na środku dziurkę i przełożyć przez nią jeden koniec tworząc chruścik. W rondlu rozgrzać olej i na gorący kłaść chruściki, smażyć z obu stron na rumiany kolor.

Tagi:

mak