Sposób przygotowania:
Chruściki drożdżowe
Odlać troszkę mleka, lekko podgrzać, pokruszyć do niego drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wcześniej roztopioną i przestudzoną margarynę, cukier, jaja rozbite widelcem, resztę mleka i wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Na wysypanej mąką stolnicy ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkować i wykrawać romby, w każdym z nich zrobić na środku dziurkę i przełożyć przez nią jeden koniec tworząc chruścik. W rondlu rozgrzać olej i na gorący kłaść chruściki, smażyć z obu stron na rumiany kolor.
zewa
madzik323