mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Drożdżowe pępuszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pępuszki nie tylko na tłusty czwartek.

Drożdżowe pępuszki

Składniki:

Drożdżowe pępuszki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pępuszki
Na początku mleko podgrzej w garnku. Następnie rozpuść w nim drożdże, następnie dodaj 2 łyżki cukru białego. Zaczyn odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Do większej miski wsyp mąkę, pozostały cukier,szczyptę soli, masło, jajko i zaczyn. Całość zmiksuj do uzyskania ciasta kuli. Miskę przykryj i włóż do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Przy użyciu szklanki wycinaj koła.Odstaw pępuszki na 40 min, żeby podrosły. W garnku rozgrzej olej. Następnie wrzucaj ciastka i smaż na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym. Zimne posyp cukrem pudrem. Smacznego.

Tagi:

jajko jajka