Sposób przygotowania:
Drożdżowe faworki
Margarynę rozpuszczamy. Studzimy. Mleko przelewamy do garnka. Podgrzewamy je by stało się letnie. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dokładamy mąkę, alkohol oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 5-7 minut. Następnie dodajemy do niego rozpuszczony tłuszcz. W dalszym ciągu wyrabiamy ciasto jeszcze około 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę i wałkujemy na grubość około 6 -7 mm. Ciasto radełkiem dzielimy na pasy o szerokości około 2,5 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego wykonujemy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska. Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.
redakcja