Sposób przygotowania:
Chrust lany
Przepis znalazłam tutaj: http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_ciasta_i_ciasteczka_przepis.html?cbr_id=9143, zamiast laski wanilii dodałam cukier waniliowy;)
Jajka rozbijamy do miski oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. żółtka ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko, cukier waniliowy i stopniowo dosypujemy mąkę. Na końcu dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Przekładamy ciasto do butelki z wąską końcówką i wlewamy "pisząc" różne wzory na rozgrzanym oleju. Smażymy na rumiano z obu stron - twa to dosłownie chwilkę. Wyciągamy łyżką cedzakową, kładziemy na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! Użyłam butelki z bardzo cienką końcówką stąd smażenie trwało chwilkę, gdy próbowałam wlewać ciasto łyżką, wychodzi grubsze i trzeba poczekać aby ciasto uzyskało odpowiedni kolor;)
Jajka rozbijamy do miski oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. żółtka ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko, cukier waniliowy i stopniowo dosypujemy mąkę. Na końcu dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Przekładamy ciasto do butelki z wąską końcówką i wlewamy "pisząc" różne wzory na rozgrzanym oleju. Smażymy na rumiano z obu stron - twa to dosłownie chwilkę. Wyciągamy łyżką cedzakową, kładziemy na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! Użyłam butelki z bardzo cienką końcówką stąd smażenie trwało chwilkę, gdy próbowałam wlewać ciasto łyżką, wychodzi grubsze i trzeba poczekać aby ciasto uzyskało odpowiedni kolor;)
zbysiowa
rozmarzona.marzena
monikaT83
Cukiereczek13
jaNina
Podejrzewam, ze te lane smakują podobnie - delikatne i kruche!
Agiatis
kołczu
Agiatis napisał(a):
Agiatis
kołczu napisał(a):
anemon
Agiatis
Dziękuję;)