pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Chrusty lane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka i smaczna przekąska nie tylko w Tłusty Czwartek.

Chrusty lane

Składniki:

Chrusty lane

 

  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 170 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy (8 g)
  • szczypta soli
  • 1,5 kieliszka wódki (0,5 do ciasta, 1 do oleju)
  • 1 litr oleju do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Chrusty lane

Przepis pochodzi z : http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_ciasta_i_ciasteczka_przepis.html?cbr_id=9143 Zmieniłam go trochę zwiększając ilość mleka (dzięki czemu chrust jest dużo lżejszy) i dodając nieco wódki (ciasto wchłania mniej oleju).

Żółtka oddzielamy od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem ucieramy mikserem. Wlewamy mleko i 0,5 kieliszka wódki, dodajemy cukier waniliowy i stopniowo po trochu dosypujemy mąkę. Gdy wszystko zmiksujemy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, aby nie stracić puszystości ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję minimalnie gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Ciasto wlewamy przez lejek, ale jest to niewygodne. Ja przełożyłam ciasto do specjalnego narzędzia do dekorowania potraw ze średnią końcówką. Rozgrzewamy olej np. w garnku lub w głębokiej patelni z 1 kieliszkiem wódki. Wyciskając ciasto wlewamy na olej tworząc dowolne wzory (spirale, koła, serca itd...). Smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy np. szpikulcem i osączamy na papierowym ręczniku. Chruściki można oprószyć cukrem pudrem.


Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziecie TUTAJ >>>


Tagi:

faworki chrust