aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Lany chruścik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

super sparwa, łatwe i pyszne, szybkie, a jak dzieci sie zajadają

Lany chruścik

Składniki:

Lany chruścik

 

  • 20 dag mąki
  • 1 - 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • op. cukru wanilowego
  • szczypta soli
  • łyzeczka octu
  • 1 l. oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Lany chruścik
W misce miksujemy żółtka z mlekiem, dodajemy mąkę i szczypte soli. Miksujemy składniki na gładką i jednolitą masę. Dodajemy cukier waniliowy i łyżeczke octu do ciasta. Na końcu dodajemy ubite białka na pianę ,delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstrzą niż na naleśniki.W głębokiej patelni bądż garnku podgrzewamy olej. Ciasto lejemy cienkim strumieniem na gorący olej dużą łyżką, lejąc spiralnie lub robiąc śmieszne fantazyjne esy - floresy. Chrusty przewracamy ,aby sie równomiernie zrumieniły. Wykładamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem. Możemy równiez polać gotowym lukrem. - smacznego -

Tagi:

jajko jajka