kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Chrusty lub faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Typowo karnawałowa chrupiąca przekąska. Jednak o każdej porze roku nachodzi smak na schrupanie czegoś słodkiego.

Chrusty lub faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrusty lub faworki

 

  • 4 jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1szkl śmietany 18%
  • mąka ile się wgniecie (ok.5-6szkl.)
  • tłuszcz do smażenia+1łyżeczka octu

Sposób przygotowania:

Chrusty lub faworki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ucieramy na sztywno z 3 łyżkami cukru. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z 4 łyżkami cukru. Do miski wsypujemy ok.2 szkl maki dodajemy margarynę najlepiej zimną (ja ścieram ja na tarce by lepiej mi było ja wgnieść). Delikatnie zarabiamy, dodajemy śmietanę, utarte żółtka i na koniec białka. Wyrabiamy ciasto rękoma dodając mąkę. Gnieciemy do momentu aż ciasto będzie zwarte , jednolite i nie klejące. Rozwałkowujemy na dość cienki placek, tniemy na paski, potem na rąby ,nacinamy wzdłuż i przekładamy jednym końcem przez nacięty otwór. W ten sposób formując faworki. Tłuszcz mocna rozgrzewamy dodają odrobinę octu by faworki nim nie nasiąkały. Smażymy na rumiano, osączamy na papierowym ręczniku i obsypujemy cukrem pudrem.
Chrusty lub faworki
Etap 1Białka ubijamy oddzielnie a żółtka oddzielnie.
Chrusty lub faworki
Etap 2Do mąki dodajemy margarynę i śmietane.
Chrusty lub faworki
Etap 3Wyrabiamy ciasto ręką dosypując mąkę.
Chrusty lub faworki
Etap 4Rozwałkowujemy ciasto i formujemy faworki.