Sposób przygotowania:
Chrusty lub faworki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ucieramy na sztywno z 3 łyżkami cukru. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z 4 łyżkami cukru. Do miski wsypujemy ok.2 szkl maki dodajemy margarynę najlepiej zimną (ja ścieram ja na tarce by lepiej mi było ja wgnieść). Delikatnie zarabiamy, dodajemy śmietanę, utarte żółtka i na koniec białka. Wyrabiamy ciasto rękoma dodając mąkę. Gnieciemy do momentu aż ciasto będzie zwarte , jednolite i nie klejące. Rozwałkowujemy na dość cienki placek, tniemy na paski, potem na rąby ,nacinamy wzdłuż i przekładamy jednym końcem przez nacięty otwór. W ten sposób formując faworki. Tłuszcz mocna rozgrzewamy dodają odrobinę octu by faworki nim nie nasiąkały. Smażymy na rumiano, osączamy na papierowym ręczniku i obsypujemy cukrem pudrem.