Sposób przygotowania:
Chrzanowe risotto z kurczakiem i tymiankiem
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Skrapiamy ją oliwą i nacieramy solą oraz pieprzem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Rozpuszczamy na patelni masło, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę.
Na osobnej patelni podsmażamy kurczaka przez 5 minut na rozgrzanej oliwie.
Podlewamy ryż bulionem, dodajemy chrzan. Dusimy do momentu, aż ryż będzie miękki i będzie miał kremową konsystencję. W międzyczasie dolewamy bulionu i mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy usmażonego kurczaka.
Tymianek siekamy i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.
Rozpuszczamy na patelni masło, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę.
Na osobnej patelni podsmażamy kurczaka przez 5 minut na rozgrzanej oliwie.
Podlewamy ryż bulionem, dodajemy chrzan. Dusimy do momentu, aż ryż będzie miękki i będzie miał kremową konsystencję. W międzyczasie dolewamy bulionu i mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy usmażonego kurczaka.
Tymianek siekamy i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.