Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 739]

Risotto z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne risotto z kurkami, z dodatkiem pomidora i korzenia pietruszki, posypane startym parmezanem.

Risotto z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z kurkami

 

  • cebula 1 szt
  • czosnek ząbki 2 ząbki
  • oliwa 2-3 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • kurki mrożone 1 opakowanie
  • pomidor 1 szt
  • pietruszka 1 mała szt
  • Bulion grzybowy 2-3 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz
  • ryż do risotta 200 gram
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Risotto z kurkami
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek. Następnie zdejmujemy cebulę z patelni.

Kurki wrzucamy na rozpuszczone masło i podsmażamy przez 10 minut.

Pomidora kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do kurek. Podsmażamy przez chwilę.

Wrzucamy na patelnię ryż, podlewamy bulionem. Dodajemy zeszkloną cebulkę. Dusimy do momentu, aż ryż będzie miał kremową konsystencję. W trakcie duszenia uzupełniamy bulion i mieszamy od czasu do czasu. 

Przyprawiamy danie pieprzem i solą. Podajemy risotto posypane startym parmezanem.
Risotto z kurkami
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Risotto z kurkami
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek.
Risotto z kurkami
Kurki wrzucamy na rozpuszczone masło i podsmażamy przez 10 minut.
Risotto z kurkami
Wrzucamy na patelnię ryż, podlewamy bulionem. Dusimy do momentu, aż ryż będzie miał kremową konsystencję.