Sposób przygotowania:
Ryż z kurczakiem i pieczoną papryką
Paprykę opiec pod grillem, aż skórka pomarszczy się i przypiecze. Gorącą włożyć do naczynia, szczelnie przykryć i odstawić. Kiedy zaparzy się i lekko przestygnie, obrać ze skóry i usunąć gniazdo nasienne oraz pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
Ryż opłukać na sicie, wrzucićna wrzącą, osoloną wodę i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Odlać i pozostawić pod przykryciem.
W międzyczasie mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć. Zdjąć z patelni i odstawić.
Na tą samą patelnię wrzucić mrożoną fasolkę, podlać ją niewielką ilością wody i pod przykryciem udusić do miękkości. Do ryżu dodać mięso, fasolkę szparagową paprykę, wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Przed podaniem posypać świeżo utartym parmezanem i listkami tymianku.
Ryż opłukać na sicie, wrzucićna wrzącą, osoloną wodę i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Odlać i pozostawić pod przykryciem.
W międzyczasie mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć. Zdjąć z patelni i odstawić.
Na tą samą patelnię wrzucić mrożoną fasolkę, podlać ją niewielką ilością wody i pod przykryciem udusić do miękkości. Do ryżu dodać mięso, fasolkę szparagową paprykę, wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Przed podaniem posypać świeżo utartym parmezanem i listkami tymianku.
1.
2.
3.
4.