Sposób przygotowania:
Orientalne risotto z kurczakiem i kapustą czerwoną
Marynata: Sos sojowy mieszamy z pieprzem i kurkumą, dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (na dużej patelni).z dodatkiem cukru i soli. W rondelku na mały ogniu utrzymujemy gorący bulion.
Kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy wrzątkiem. Do podsmażonej cebuli dodajemy mrożone warzywa, ryż i całość podgrzewamy na wysokim ogniu mieszając, tak aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju.
Następnie wlewamy część gorącego bulionu, ryż i warzywa powinny być tylko zakryte. Całość podgrzewamy, mieszając, stopniowo dolewamy gorący wywar. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy zamarynowanego kurczaka z pozostała marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będzie miękki.
Na końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy dużą ilością pieprzu, do smaku przyprawą orientalną i sola, mieszamy. Risotto podajemy z płatkami żółtego ser i listkami świeżej mięty.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (na dużej patelni).z dodatkiem cukru i soli. W rondelku na mały ogniu utrzymujemy gorący bulion.
Kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy wrzątkiem. Do podsmażonej cebuli dodajemy mrożone warzywa, ryż i całość podgrzewamy na wysokim ogniu mieszając, tak aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju.
Następnie wlewamy część gorącego bulionu, ryż i warzywa powinny być tylko zakryte. Całość podgrzewamy, mieszając, stopniowo dolewamy gorący wywar. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy zamarynowanego kurczaka z pozostała marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będzie miękki.
Na końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy dużą ilością pieprzu, do smaku przyprawą orientalną i sola, mieszamy. Risotto podajemy z płatkami żółtego ser i listkami świeżej mięty.
ETAP 1: