Sposób przygotowania:
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na kwadrans. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy przez 5 minut. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na dość spore kawałki pieczarki. Smażymy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda. Zdejmujemy z patelni mięso i pieczarki.
Na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy ryż. Podlewamy ryż bulionem i dusimy do momentu, aż ryż będzie miał kremową konsystencję. W trakcie duszenia od czasu do czasu mieszamy i uzupełniamy bulion.
Dodajemy do ryżu mięso i pieczarki. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.
Na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy ryż. Podlewamy ryż bulionem i dusimy do momentu, aż ryż będzie miał kremową konsystencję. W trakcie duszenia od czasu do czasu mieszamy i uzupełniamy bulion.
Dodajemy do ryżu mięso i pieczarki. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.