SUPERPRZEPIS

Chrzanowo-ziołowe bułeczki

  • 1
  • akrobatka2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Chrzanowo-ziołowe bułeczki

Wyraziste w smaku bułeczki, pięknie pachną podczas pieczenia. Swoich chrzanowo-ziołowym smakiem i zapachem przyciągną każdego!

Składniki:

Chrzanowo-ziołowe bułeczki

 

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 250 g letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 3 łyżki chrzanu ze słoika
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej pietruszki
  • garść posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Chrzanowo-ziołowe bułeczki

Wyrabianie ciasta

Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wodzy ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać koperek, szczypiorek, pietruszkę, sól, cukier, chrzan i wymieszać. Następnie wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać rękami, dodając pod koniec masło. Wyrobione ciasto powinno być sprężyste i jednolite, nie powinno kleić się do rąk. Umieścić je w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Pieczenie

Chrzanowo-ziołowe bułeczki
Wyrastające bułeczki chrzanowo- ziołowe.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 15 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacechować ( można pominąć) Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 40 minut. Napuszone bułeczki piec w 190 st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!