Sposób przygotowania:
Chrzanowo-ziołowe bułeczkiWyrabianie ciasta
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wodzy ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać koperek, szczypiorek, pietruszkę, sól, cukier, chrzan i wymieszać. Następnie wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać rękami, dodając pod koniec masło. Wyrobione ciasto powinno być sprężyste i jednolite, nie powinno kleić się do rąk. Umieścić je w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Pieczenie
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 15 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacechować ( można pominąć) Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 40 minut. Napuszone bułeczki piec w 190 st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
marietta