Sposób przygotowania:
Czosnkowo-ziołowe bułeczki drożdżowe
Mąkę należy przesiać. Dodajemy kolejno sól, cukier, mleko, masło i drożdże. Wszystko razem mieszamy w celu uzyskania gładkiej masy i wyrabiamy ciasto ( można w mikserze lub ręcznie). Po wyrobieniu ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny- aż co najmniej podwoi swoją masę. Po tym czasie ciasto dzielę na 10 równych części i formuję z nich kuleczki. Uformowane bułeczki układam na formie posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam. Odstawiam na ok 30 min by ponownie wyrosły. Nadzienie: Masło rozgniatam z przyprawami i czosnkiem tak by powstała gładka jednolita masa. Po upływie 30 min bułeczki odkrywam. Smaruję z wierzchu roztrzepanym jajem. Ostrym nożem wykonuję nacięcie wzdłuż bułeczki i w miejsce przekroju wkładam wcześniej przygotowane nadzienie. Tak przygotowane bułeczki wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni- na około 15 min ( ja piekłam na termoobiegu i troszkę zmniejszyłam temp. do ok 170 stopni). Najlepsze na ciepło:) Smacznego:)